Local cover image
Local cover image

Η γλώσσα μας : 180 κείμενα για τη γλώσσα μας / Γεωργίου Μπαμπινιώτη.

By: Μπαμπινιώτης, Γεώργιος Δ, 1939-Material type: TextTextPublication details: Αθήνα : Κέντρο Λεξικολογίας, 2020. Edition: 1η έκδDescription: 669 σ. ; 24 εκISBN: 978-960-9582-16-2Subject(s): Ελληνική γλώσσα, Νέα | Ελληνική γλώσσα -- Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις | ΓλωσσολογίαDDC classification: 489.3 Summary: Στα 180 κείμενα αυτού τού βιβλίου αναφέρομαι σε πολύ μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Μιλώ για βασικές έννοιες της γλώσσας, ζητήματα από την ιστορία της ελληνικής γλώσσας, μεγάλους μελετητές της γλώσσας, τη διδασκαλία της γλώσσας, τα τρία βασικά επίπεδα της γλώσσας (λεξιλόγιο, γραμματική και σύνταξη), τη γλωσσική πολυμορφία και, φυσικά, για το "αεί ζητούμενον", που δεν είναι παρά η ποιότητα της γλώσσας. Αναφέρομαι ακόμη σε θέματα όπως η γλώσσα στη λογοτεχνία αλλά και στη θρησκευτική μας παράδοση, η γλώσσα στην πολιτική, το πιο τεχνικό αλλά ευρύτερα ενδιαφέρον θέμα της γραφής και ορθογραφίας, και "το άριστον εν τη γραμματική τέχνη", όπως θα έλεγε ο ιδρυτής της γραμματικής ανάλυσης, ο Διονύσιος ο Θραξ, που είναι η ετυμολογία, "η πύλη στη γοητεία της γλώσσας", όπως την αποκαλώ. Θεωρώ ότι μέσα από αυτά τα κείμενα όποιος αγαπά τη γλώσσα και θέλει να τη γνωρίσει στην ουσία της, από περισσότερες πλευρές και σε μεγαλύτερο βάθος, όποιος θέλει να μπει στον "μαγικό" κόσμο της γλώσσας και στις ατραπούς της γλωσσολογίας χωρίς προαπαιτούμενες γνώσεις, όποιος πιστεύει ότι η καλή γνώση της γλώσσας και των περί αυτήν δεν είναι απλώς μια πρόσθετη γνώση αλλά ο συντομότερος δρόμος για να συνδεθούμε με τη σκέψη, αυτός θα εκτιμήσει καλύτερα τα κείμενα και τον σκοπό αυτού του βιβλίου.
Item type: Βιβλίο
Tags from this library: No tags from this library for this title.
Holdings
Current library Call number Copy number Status Date due Barcode
Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου
489.3 ΜΠΑ 1 Checked out 05/06/2024 15155

Στα 180 κείμενα αυτού τού βιβλίου αναφέρομαι σε πολύ μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Μιλώ για βασικές έννοιες της γλώσσας, ζητήματα από την ιστορία της ελληνικής γλώσσας, μεγάλους μελετητές της γλώσσας, τη διδασκαλία της γλώσσας, τα τρία βασικά επίπεδα της γλώσσας (λεξιλόγιο, γραμματική και σύνταξη), τη γλωσσική πολυμορφία και, φυσικά, για το "αεί ζητούμενον", που δεν είναι παρά η ποιότητα της γλώσσας. Αναφέρομαι ακόμη σε θέματα όπως η γλώσσα στη λογοτεχνία αλλά και στη θρησκευτική μας παράδοση, η γλώσσα στην πολιτική, το πιο τεχνικό αλλά ευρύτερα ενδιαφέρον θέμα της γραφής και ορθογραφίας, και "το άριστον εν τη γραμματική τέχνη", όπως θα έλεγε ο ιδρυτής της γραμματικής ανάλυσης, ο Διονύσιος ο Θραξ, που είναι η ετυμολογία, "η πύλη στη γοητεία της γλώσσας", όπως την αποκαλώ.
Θεωρώ ότι μέσα από αυτά τα κείμενα όποιος αγαπά τη γλώσσα και θέλει να τη γνωρίσει στην ουσία της, από περισσότερες πλευρές και σε μεγαλύτερο βάθος, όποιος θέλει να μπει στον "μαγικό" κόσμο της γλώσσας και στις ατραπούς της γλωσσολογίας χωρίς προαπαιτούμενες γνώσεις, όποιος πιστεύει ότι η καλή γνώση της γλώσσας και των περί αυτήν δεν είναι απλώς μια πρόσθετη γνώση αλλά ο συντομότερος δρόμος για να συνδεθούμε με τη σκέψη, αυτός θα εκτιμήσει καλύτερα τα κείμενα και τον σκοπό αυτού του βιβλίου.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image