Η αξία του εκπαιδεύειν / Fernando Savater ; μετάφραση Βαγγέλης Νικολόπουλος

By: Savater, FernandoContributor(s): Νικολόπουλος, ΒαγγέληςMaterial type: TextTextPublication details: Αθήνα : Ελληνικά Γράμματα, c2004 Description: 303 σ. ; 21 εκISBN: 978-960-406-713-8 Subject(s): Εκπαίδευση -- ΦιλοσοφίαDDC classification: 370.1 SAV Summary: Κάθε φορά που γίνεται λόγος για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας -το ρατσισμό, την έλλειψη ανεκτικότητας, τη βία, τα ναρκωτικά κ.λπ.- το συμπέρασμα είναι το ίδιο: ότι πρόκειται για ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται από τη σχολική ηλικία. Σε όλες σχεδόν τις χώρες όμως γίνεται επίσης λόγος για την κρίση στην εκπαίδευση καθώς το ένα εκπαιδευτικό σύστημα διαδέχεται το άλλο, οι δάσκαλοι εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους, οι φοιτητές διαμαρτύρονται, οι γονείς παραπονιούνται, οι υποστηρικτές της δημόσιας εκπαίδευσης και οι υπέρμαχοι της ιδιωτικής συζητούν και διαφωνούν έντονα μεταξύ τους... Αξίζει λοιπόν τον κόπο να θέσουμε ορισμένα στοιχειώδη ερωτήματα. Τι είναι εκπαίδευση; Τι ήταν η εκπαίδευση και πώς μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον; Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν; Είναι απλή μεταβίβαση γνώσεων ή μήπως αποβλέπει στη διαμόρφωση μιας δημοκρατικής κοινωνίας; Σε αυτό το δοκίμιο γίνεται προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και να προσεγγιστούν μια σειρά από άλλα θεμελιώδη ζητήματα, όπως η ένταση ανάμεσα στην πειθαρχία και την ελευθερία στην εκπαίδευση, η παρακμή των ανθρωπιστικών σπουδών, τα όρια της ουδετερότητας του σχολείου, ο ρόλος της οικογένειας, η ηθική διαπαιδαγώγηση και η σχέση της με τη σεξουαλική συμπεριφορά, τα ναρκωτικά, η βία κ.λπ. Πρόκειται για προβληματισμούς φιλοσοφικού επιπέδου, των οποίων όμως τα πρακτικά αποτελέσματα αφορούν το ευρύτερο κοινωνικό φάσμα και ενδιαφέρουν όσους εμπλέκονται με το αντικείμενο της εκπαίδευσης.
Item type: Βιβλίο
Tags from this library: No tags from this library for this title.
Holdings
Current library Call number Copy number Status Date due Barcode
Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου
370.1 SAV 1 Available 5454

Τίτλος πρωτοτύπου: El valor de educar

Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές

Κάθε φορά που γίνεται λόγος για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας -το ρατσισμό, την έλλειψη ανεκτικότητας, τη βία, τα ναρκωτικά κ.λπ.- το συμπέρασμα είναι το ίδιο: ότι πρόκειται για ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται από τη σχολική ηλικία. Σε όλες σχεδόν τις χώρες όμως γίνεται επίσης λόγος για την κρίση στην εκπαίδευση καθώς το ένα εκπαιδευτικό σύστημα διαδέχεται το άλλο, οι δάσκαλοι εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους, οι φοιτητές διαμαρτύρονται, οι γονείς παραπονιούνται, οι υποστηρικτές της δημόσιας εκπαίδευσης και οι υπέρμαχοι της ιδιωτικής συζητούν και διαφωνούν έντονα μεταξύ τους... Αξίζει λοιπόν τον κόπο να θέσουμε ορισμένα στοιχειώδη ερωτήματα. Τι είναι εκπαίδευση; Τι ήταν η εκπαίδευση και πώς μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον; Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν; Είναι απλή μεταβίβαση γνώσεων ή μήπως αποβλέπει στη διαμόρφωση μιας δημοκρατικής κοινωνίας;
Σε αυτό το δοκίμιο γίνεται προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και να προσεγγιστούν μια σειρά από άλλα θεμελιώδη ζητήματα, όπως η ένταση ανάμεσα στην πειθαρχία και την ελευθερία στην εκπαίδευση, η παρακμή των ανθρωπιστικών σπουδών, τα όρια της ουδετερότητας του σχολείου, ο ρόλος της οικογένειας, η ηθική διαπαιδαγώγηση και η σχέση της με τη σεξουαλική συμπεριφορά, τα ναρκωτικά, η βία κ.λπ. Πρόκειται για προβληματισμούς φιλοσοφικού επιπέδου, των οποίων όμως τα πρακτικά αποτελέσματα αφορούν το ευρύτερο κοινωνικό φάσμα και ενδιαφέρουν όσους εμπλέκονται με το αντικείμενο της εκπαίδευσης.